VARFÖR EN USA-KLASSIKER

VAD ÄR EN USA-KLASSIKER?

Det vi kallar en USA-klassiker är inte bara en bil av en viss årsmodell från ett visst ursprungsland. Den har också något som gillas och återkommer i mångas medvetande. Det kan vara form och linjer, motorljud och styrka eller minnen av egna upplevelser, ofta i någon kombination som handlar om känsla och är svår att sätta ord på. Hos vissa modeller har flera egenskaper i förening blivit populära vilket har gjort bilarna till ämnen till USA-klassiker. Men vi menar att en bil också måste vara av hög kvalitet, komplett och intakt för att platsa som USA-klassiker. Det är det som gör en USA-klassiker till investeringsobjekt, i högre grad faktiskt än att det är en modell som tillverkades i en liten serie eller att de är väldigt gamla. Det kostar förstås en del att köpa en fin USA-klassiker men det är en bra placering. Man kan betala för att få en härlig bil att äga och åka i, eller för att se en bra värdeutveckling. Båda motiven är lika bra men visst är det intressant att båda två gäller för en fin USA-klassiker.

BRA INVESTERING ELLER ETT JOBBIGT ”GARAGEPROJEKT”

De flesta vet att de här bilarna är värdefulla, och att de ökar i värde. Självklart finns det toppar och dalar, precis som inom vilken annan marknad som helst. Men en smart köpare vet att priset är sekundärt och att det är de fina, lite exklusivare bilarna som är de mest prisvärda, och därmed ämnen att investera i. Priset är självklart viktigt, men ändå sekundärt.

En av de vanligaste fallgroparna vid ett köp är blänkande ytor och en mullrande V8:a, som gör att man låter impulsen styra för mycket. För att undvika det måste man fundera lika mycket på vad man vill få ut av köpet som vad kassan ska få stå ut med. Det kan vara frestande att börja leta efter en viss bilmodell till så lågt pris som möjligt, och tycka att ”samma bil finns ju mycket billigare”, men precis som i andra sammanhang gäller att man samtidigt måste se till vad man vill ha och vad man får för pengarna.

Hur mycket man betalar står förstås i relation till vad man får. Priset avgör inte hur bra bilen är, men en bil som är intakt, komplett och välbevarad är mer värd än en bil som inte är det. Man kan hitta en amerikansk veteran som vid första anblicken ser bra ut, går fint och tycks vara ett prisvärt alternativ. Den har kanske några smärre defekter men inte värre än att det nog går att hyfsa till eller i värsta fall leva med. Låt oss säga att den går för hälften av vad man skulle få betala för ett exemplar med ett högre pris, och det hela känns som ett klipp. Men anta samtidigt att den dyrare bilen är ett intakt, komplett och välhållet exemplar av en efterfrågad variant. Räknar man på de åtgärder som krävs för att sätta ”klippet” i samma skick som den dyrare, så är det inte ovanligt att den totala kostnaden blir högre, det vill säga att man förlorar på köpet i slutänden.

Att till synes ganska små detaljer kan göra så stor skillnad beror på att det är veteranbilar som har kanske ett halvsekel på nacken som vi talar om, och att åtgärderna av de där smärre defekterna – sliten inredning, skadade eller fel lister, stötfångare eller lack, glas, emblem osv. – kan bli dryga historier, särskilt om de förekommer i kombination. Det är högst avgörande att sådana åtgärder utförs på rätt sätt och med rätt begagnade, renoverade eller nytillverkade delar och vissa delar kan vara mycket svåra att få tag på. Värdeutvecklingen är också en helt annan för en USA-klassiker som är intakt, komplett och välbevarad. Den ”prisvärda” bilen faller i värde medan det intakta exemplaret ökar tack vare sin kvalitet.

Vi har kunskapen och väljer modeller och exemplar med stor omsorg, och vet vad det betyder för en ägare med ett genuint intresse. En USA-klassiker som är attraktiv, intakt och välbevared är en investering som står sig i värde och värd att satsa på direkt istället för ett garageprojekt som kan bli ännu dyrare och bara leder till att man vill byta upp sig. Eller som en erfaren Amerikansk handlare en gång sa ”Don’t waste your hard earned money on someone’s garage project. Remember, quality may cost more but it always brings a larger return on your investment”.

ATT ÄGA USA-KLASSIKER

En USA-klassiker kan vara en mycket god investering som samtidigt ger ett stort nöjesutbyte. Jämför man med ett köp av en modern entusiastbil med kanske ett par år på nacken så är en värdeminskning här orfånkommlig. En ny bil kan minska i värde till en tredjedel på fem år. En 50-60-tals USA-Klassiker av hög kvalitet håller i alla fall sitt värde, och det finns många exempel där entusiaster sett sina USA-klassiker dubbla sitt värde över en 10-15års period.

Räknar man också in några tusen i högre skatt och dyrare försäkring så finns många tusenlappar till USA-klassikerns fördel. Istället för att ha pengar på börsen, så är en USA-klassiker ett sätt att ha roligt samtidigt en investering. Bilarna blir bara mer och mer populära och man hittar allt fler USA-klassiker i kloka människors garage.

För den som köper sin USA-klassiker väntar dessutom många trevliga körupplevelser med nyfikna blickar och positiva kommentarer. Det är inte mycket som överträffar känslan av att glida iväg i maklig takt på småvägar eller att ta ut en muskelbil på en kurvig väg.

ATT SKÖTA EN USA-KLASSIKER

En USA-klassiker och dess ägare mår bäst när bilen är hel och välskött. En del tid och engagemang måste satsas på att vårda om bilen, som i de flesta fall är en relativt enkel konstruktion som är lätt att sköta.

Den behöver inte lämnas in för kostnadskrävande underhåll, utan är mest beroende av enkla åtgärder som olje- och filterbyte, justering av tändning och förgasare och tvätt. Om en USA-klassiker krånglar, finns det gott om firmor med olika specialisering som sysslar med renoveringar av motorer och växellådor eller säljer helt nya motorer för överkomliga pengar.

Hela tiden dyker det upp nya firmor som erbjuder reservdelar och tjänster kring just USA-klassiker.