1959 Pontiac Catalina 389 V8 Aut

1959 Pontiac Catalina 389 V8 Aut

Denna Catalina är orörd och har rullat endast 9043 US Miles, eller ca 1450 Svenska MIL. Helt otroligt skick på bilen! Vi hittade den på en marknad i USA. Jag lade märke till den direkt! När jag gick nära och började syna den var jag tvungen att gnugga mig själv i ögonen och ställa mig själv frågan; hur är det möjligt??? Alla som har sett den upplever samma sak, en orörd bil från 1959 ska egentligen inte kunna vara så här fin?!

Motor

389 V8 med 4-stegs Aut. Orörd maskinellt och går underbart. Tyst och tät i gången. Inget ventilslammer, inte ens vid kallstart. Original tvåportare. I stort sett orörd under huven också.

Exteriör

Helt original, rostfri, o-kapad och o-svetsad originalkaross. Den är verkligen rak och fin. Jag har synat lackeringen noga, men jag kan inte se att den varken är omlackerad eller bättringsmålad. Det är helt otroligt hur bra bevarad lackeringen är. Jag gav den en lättare polering och den var allt som behövdes. Allt listverk är spikrakt och det sitter tight och fint. Det ”gnistrar” fortfarande om kofångarna. Fram har vi spikraka grillhalvor och lyktsargar. Alla fyra T-3:or sitter där. Samtliga glasrutor är rep och fläckfria. Bilen skulle platsa i vilken nybilshall som helst!

Interiör

Det känns nytt och luktar nytt när man sätter sig i förarsätet. Klädseln har kvar sin lyster och är mjuk och följsam. Mätarna har kristallklara glas och mätartavlorna är kliniskt rena. Originalratt ser ”ny” ut och tut-ringen ser ut att komma direkt ur Krom-badet. Allt invändigt krom är helt otroligt, 10 av 10 poäng!

Skuff

Original här med. Original skuffmatta, och den är kärnfrisk i golven under. Pappsidorna är spikraka och har inga spår av fukt. Reservhjul, domkraft och verktyg ligger på sin plats!

Underrede

Helt orörd i golv och ram. Fabriks underredsbehandling helt intakt. Kärnfrisk plåt vart jag än tittar. Skärmkanterna är knivskarpa och man ser punktsvetsarna. Originalstötdämparna sitter kvar och är fina. Enkelt avgassystem som ser fint ut, någon del är utbytt. Det syns att den här bilen har inte rullat mycket…

Historik/Dokumentation

  • Förste ägare: Uttagen ny 16 Juni 1959, av en gentleman (född år 1895) vid namn ”Arthur Gorner”. Han behöll bilen till 1983 och hade då endast kört 5309 Miles (850 Mil)
  • Andre ägare: ”Rudolph F Nowak” behöll bilen till 2003. Dokumenterat mätarställning då, 8310 Miles (1404 Mil)
  • Tredje ägare: ”Mr Frank Perulli”
  • Fjärde ägare: Hamnade år 2009 hos ägaren till Crossroad cars och stod i hans privata samling tills vi köpte den December 2021. Mätaren står idag på 9043 Miles (1455 Mil)

Detta styrks av diverse olika handlingar som Title, skattekvitton och originalhandlingar, Se bilder>>>

Men framför allt, bilen talar för sig själv!

Sammanfattning

Visst är den låga körsträckan imponerande! Men vad som faktiskt är ännu mer imponerande är hur fantastiskt fint den är bevarad! Den har stått emot åldrandet på ett helt otroligt vis! Bara för att en bil har gått lite så säger det egentligen ingenting om bilens skick. Det finns många exempel på gamla bilar som har hittats med bara några få kilometer på mätaren, men ändå varit i behov av total genomgång och till och med renovering och rostlagning! Åren sliter! Och har bilen stått förvarad i fel miljö och glömts bort, går det tyvärr illa åt en bil fort… Funktioner som motor, växellåda, bromsar, bränslesystem med mera behöver motionerats regelbundet för att hållas i trim! Denna är unik på så vis! Trots de låga milen verkar den ha fått rulla regelbundet! Eller ta en sån sak som lackeringen, åren sliter även där! Färgpigment försvinner och en gammal lack brukar därför bli matt. Men inte denna! Lacken har fortfarande en djup och fyllig glans, den måste ha vaxats och tvättats regelbundet också!

Vågar man då använda en sån här bil? Självklart! Det är det som har gjort att den har stått emot åldrandet så bra. Jag räknade snabbt ut att bilen har rullat i genomsnitt 23 Mil om året, nu är det din tur att ta över ägandet i den andan! Ring oss!

Pris: Bilen är såld!