1959 Dodge Custom Royal

1959 Dodge Custom Royal

Ni tittar på en helt otrolig Custom Royal Coupé! Den här bilen tar andan ur en fullständigt! Färgkombinationen tillsammans med allt krom och det speciella listverket gör det till en nästan religiös upplevelse att vila ögonen på denna Custom Royal!

Exteriör

Jag har nog aldrig sett bättre krom på en 50-talare! Det är helt otroligt! Båda kofångarna är spikraka och har utställningskrom. Allt gjutkrom på bilen är i superskick, ser ut som NOS, eller bättre. Allt rostfritt har noggrant riktats och polerats! 14″ stålhjul med alla 4 navkapslar i superskick! Cooker classic wide White wall diagonaler. De speciella Custom Royal emblemen är som ”nya” De skickades till en firma i USA för att få rätt ytbehandling! Och sist men inte minst, vilken lack! Smakfull färgkombination med lagom mycket metallic i. Matchar bilen perfekt, och det gnistrar om den ute i solljuset! Lacken har ca 15år på nacken, inte mycket att anmärka på där heller.

Inredning

Jag öppnar dörren och sätter mig i förarsätet. Jag tittar mig omkring och tänker för mig själv, det är som att sitta i en fabriksny bil! Jag ser i princip inga svagheter! Allt invändigt krom ser ut att komma direkt ur krombadet, jag menar verkligen ALLT! Stolskromet, askoppar, radion, tut-ring, lister med mera! Sätena är snyggt omklädda i korrekt material med silver och bronstrådar i sittbrunnarna. Spikraka dörrsidor med skinn från Solberga.

En cool detalj är att bilen har så kallade ”Swivel seats” Det var ett option med vridbara stolar som gjordes för att kvinnor med kjol skulle komma in och ur bilen på ett ”diskret” sätt!

Motor

Bilen är en riktig läckerbit! Men åskådare lär tappa hakan ännu mer om du skulle råka öppna motorhuven! Superskick här med! Det ser helt nytt ut vart man än tittar. All skruv, mutter, klipps, fästen med mera har elförzinkats och sitter snyggt och prydligt monterat. Torpedväggen och huvgångjärn är kliniskt rena och de röda fjädrarna har lackerats snyggt även dom. Slangar och alla elkablar är fräscha och har korrekta klammer och kabelskor, inga abiko-klammers eller Aba-klammers så långt ögat når här!

Motorutrymmet är läckert! Detaljerat fullt ut för utställning. Allt är proffslackat! Men det är ändå själva motorn som är kronjuvelen! Det är en Mopar 350 cui V8 med gjutkod ”1944929-5” Motorn har borrats .030 och fått allt nytt. Pricken över ”i” är det så kallade ”Super D500” insuget med dubbla 4-portare! Två individuella luftrenare som är proffslackade. Snyggt lackade röda ventilkåpor med med snygga dekaler. Även växellåda, kardanaxel, bakaxel har renoverats av föregående ägare.

Underrede

Mycket fin i både golv och i ram. Delar av golvet är lagat, man har noggrant svetsat kant i kant. Ny bensintank. Nytt dubbelt avgas som är proffsigt installerat med quiet flow ljuddämpare, ger ett dovt härligt ljud. Nya bromsledningar och slangar runt om. Både motor och växellåda är nästan kliniskt rena från topp till botten! Snyggt lackade inklusive kardanaxeln och trumman till parkeringsbromsen. Både växellådsbalk och motorbalken och främre delen av ramen ser ut att ha blästrats och därefter noggrant lackerats sidenmatt. Framvagn ser genomgången ut med rena fina kulleder med fräscha damasker. Nya stötdämpare runt om. med mera!

Skuff

Torr och fin i hela skuffen. Golvet är utbytt för längesedan. Raka fina pappsidor. Snyggt lackad på insida av luckan. Fungerande belysning! Reservhjul, domkraft och verktyg finns ej!

Köregenskaper

Går som en dröm, tyst och skrammelfritt! Motor och låda samspelar på ett distinkt vis! Men se upp! Folk vrider nacken av sig när man kommer, så man får ta det varsamt…

Sammanfattning

I slutet av 50-talet stod fenbils-epoken på sin absoluta topp, och 1959 Custom Royal är kanske den mest utsmyckade och kromtyngda bilen av DOM alla! Otroligt smakfullt och stiligt designade! Chrysler koncernen kallade de här bilarna för ”The forward look” Inspirationen var framtiden, rymden och åka till månen!

Denna fantastiska bil skulle platsa på vilket museum som helst, eller varför inte på DIN garageuppfart? Finns inte många bevarade i detta skicket, ring oss!

Pris: Såld!