1963 Ford Galaxie XL ”Fastback”

1963 Ford Galaxie XL Fastback

I USA i början av 60-talet drev de tre stora tillverkarna (Ford, GM & Chrysler) på stenhårt i utvecklingen av effektstarkare motorer, och snabbare bilar! Nascar var i centrum! I mitten av 1963, kom Ford med det klassiska sluttande taket med liggande bakruta. Detta har blivit några av de mest klassiska Fordarna! Borta var det kantiga och lådformarde utseendet! Nu var det ”performance” som gällde, och köparna var inte sena att haka på trenden! Big block motorer på en bra bit över 425hk var fullt möjligt!

Detta är en Factory ”Raven Black” äkta XL-Fastback med code 63 C. Snyggt lackerad i sin originalkulör. Faktum är att den är extremt fin! Det första som slår mig, är hur frisk den är i karossen. Alla fyra skärmkanterna är ”Mint” och det finns inte en blåsa eller bubbla någonstans. Att lackera en bil svart är en lackerares mardröm, underarbetet måste vara perfekt! Allt syns! Men detta måste ha varit ett av DE bästa utgångsobjekten man kan få som lackerare!

Motor

Code X ”Thunderbird” 352 V8. 4-ports förgasare. Motorn startar lätt och går stabilt på tomgång direkt. Gången är silkeslen. Inget ventilslammer eller knack när den är kall. Grenrören är täta och fina. 3-stegs Cruise-o-Matic, Aut. Motorutrymmet är stilrent med original luftrenare och ventilkåpor på plats. Har ett komplett AC-system (ej funktionstestat av oss) Servostyrning och även servobromsar, (ovanligt på Ford 1963!)

Exteriör

Som sagt, extremt fin i karossen! Originalplåt överallt. Det speciella listverket på sidorna är spikrakt och ser ut att vara original. Har nedre kromlist också. Dekaltrimmad med 390-emblemen på framskärmarna. Original spinnerskapslar i mycket bra skick. Var jag än tittar så har den ”rätt” grejer monterade! Den ovanliga och eftertraktade huvlisten sitter där. De lyxiga, kromade backspeglarna med Ford-emblemen ser ut att vara helt nya. Ett udda tillbehör är sökarlyktan, med det speciella innre handtaget! Bumper guards fram. Bak har den de stora runda bakljusen, som kännetecknade Galaxie under många år. Bakre ”grillen” är renoverad, med de svarta fälten proffsigt ifyllda. Snygga kromade ändrör på det dubbla avgassystemet. Båda kofångrna är omkromade. Mycket fin grill fram, där Ford-emblemet ser ”Nytt” ut. Har ni noterat att den har ”Vent Shades”?

Interiör

En röd XL-inredning som är mycket fin. Dörrsidorna och skraplisterna ser nya ut. Stolar och baksäte har förmodligen klätts om för länge sedan, på korrekt vis med stols-kromet bevarat. Original ratt i mycket bra skick. Stoppad instrumentbräda. När jag sätter mig i bilen känns det att originalkänslan är kvar. Ej överrenoverad, bara underhållen allt eftersom. Golvmattan är ny och ligger perfekt! Gummilister är original och fortfarande mjuka och fina!

Underrede

När jag hade uppe den på lyften trodde jag inte mina ögon. Under ett tunnt lager med damm och smuts, låg den röda primern, som de lade på fabriken. Fortfarande helt intakt! Som om den rullade av bandet igår! Den har aldrig varit underredsbehandlad, så allt syns! Och jag hittar inte en lagning, eller minsta spår av rostangrepp.  Intakta och synliga punktsvetsar, från bakre kofångare till tröskel på båda sidor! Trösklarna är spikraka. Orörd i dörrgångarna och fortfarande fräsch! Dörrhörnen och underkanten av dörr är 100%-iga!

Skuffutrymme

Insidan av skuff-luckan har originallacken kvar! Reservhjulet ligger snyggt och prydligt på plats, med domkraft och verktyg. Original pappsidor sitter kvar. Torr och fin! En ny matta ligger över rostfritt orört golv. Elkabel-härvorna till båda bakljusen är helt intakta, och har kvar FoMoCo-stämplarna! Se bilder>>>

Historik

1963 var Nascar-serien stor! Tävlingarna gick uteslutande på Amerikanska östkusten! Från Virginia i norr, till Florida i söder. Georgia, South och North Carolina var där tävlingarna kördes! På ovalbanor i hisnande hastigheter. Vissa av banorna var fortfarande grusbelagda! Inte konstigt att det var på östkusten de här bilarna sålde allra bäst! Denna ”Black on Red” 1963 1/2 levererades ny i distrikt 22, som var Charlotte i North Carolina. Och det var i North Carolina vi köpte den! Återförsäljar-märket ”Hull Dobbs” sitter fortfarande på skuffluckan! (Hull Dobbs var USA:s största Ford handlare en tid på 60-talet)

Första ägaren var med stor sannolikhet en person som inspirerats av Nascar och ville ha en egen. Därefter har den vårdats väl i alla år, av STOLTA ägare. Nu är det din tur att ta över…

Pris: Såld!!!